Kategóriák
Főmenü

Lovas sportok

 

Díjugratás

A díjugratás a lovassportok egyik ága, mely a ló egyik természetes mozgáselemére, az ugrásra épül. Díjugrató versenyeket rendeznek a kezdő szinttől egészen az olimpiai szintig. A díjugratás - a sportág magyar elnevezése - a versenyzés jellegére utal, ahol a ló és a lovas összhangját, és ugróstílusát díjazzák. Alapvető célja a ló ugrókészségének, kezelhetőségének, irányításának a fejlesztése, különböző módszerekkel, különböző magasságokon. A díjugratás - mint minden más lovassport - alapja a díjlovaglás, idomítatlan lóval nem lehet ugratni.

http://www.dijugratoszakag.hu/

http://lovas.lap.hu

 

Lovasíjászat

A lovasíjászat a lovaglás és az íjászat együttes alkalmazására utaló tevékenység. A történelem során elsősorban a lovasnomád nagyállattartó népekre jellemző sajátságos harcmodorhoz köthető. Napjainkra megszakítás nélkül nem maradt fenn sehol a világon (csak Japánban és Koreában), de lelkes újrafelfedezőknek köszönhetően sportként és hagyományok felelevenítéseként az utóbbi évtizedekben ismételten terjedőben van, különösen a magyarok lakta területeken.

http://lovasijaszat.lap.hu/

 

Távlovaglás

A távlovagló, illetve távhajtó verseny összetett képet mutat lóról és lovasáról egyaránt. A ló belovagoltságát, idomítottságát, irányíthatóságát, tulajdonságait, a versenyző idomítási és állóképességét is próbára teszi. A verseny több szakaszból áll. Az egyes szakaszokat - minimum 40 km-ként - megállók választják el egymástól, ahol minden esetben állatorvosok vizsgálják meg.

http://tavlovaglas.lap.hu/